«Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων , μήποτε καταπατήσωσιν εν τοις ποσίν αυτών και στραφέντες ρήξωσιν υμάς»
Κατά Ματθαίον κεφ.7, στ. 6
«Αν κάποιος παρέδιδε το φυσικό σου σώμα στον πρώτο τυχόντα δεν θα αγανακτούσες ; Πως λοιπόν μπορείς να εμπιστευθείς τις μύχιες σκέψεις σου στον πρώτο τυχόντα, που αν σε χλευάσει θα ταραχτείς και θα ντραπείς ;»
Επίκτητος , Εγχειρίδιον
Στην νησίδα της λίμνης των Ιωαννίνων υπάρχει το μοναστήρι των Φιλανθρωπινών - ή άλλως Μονή Σπανού, γνωστή επίσης ως Αγίου Νικολάου.Χτίστηκε το 1292 από τον Μιχαήλ Φιλανθρωπινό. Στον νότιο νάρθηκα του Καθολικού της Μονής σώζονται 7 εικόνες με τις εξής επιγραφές :Έλλην Πλάτων, Έλλην Απολλώνιος, Έλλην Σόλων, Έλλην Αριστοτέλης, Έλλην Πλούταρχος, Έλλην Χίλων, Έλλην Θουκιδίδης ο φιλόσοφος. Ο Θουκιδίδης κρατά ειλητάριον επί του οποίου διαβάζει κανείς :
«Ουκ εφικτόν ημίν , ω φιλόσοφοι, τοις αμυήτοις τα θεία μυστήρια λέγειν ή φανερά παραθέσθαι»
Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο την προστασία του «γνώστη» από την αμάθεια , τις προκαταλήψεις και την αντίδραση του «αμαθή».
Όμως , διατυπώσεις σαν αυτή του Αμίν Μααλούφ ( Λέων ο Αφρικανός, εκδ Ωκεανίς, σελ 68)
«Όταν είναι κανείς πλούσιος σε χρυσό ή σε γνώση έχει χρέος να παίρνει υπόψη του την ένδεια των άλλων»
με έσπρωξαν να σκεφτώ ότι πολλές φορές οι παραπάνω συμβουλές σκοπό έχουν επίσης να προστατέψουν τον απροετοίμαστο από το φως που θα του κάψει τα μάτια.
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πάντα υπάρχει το ΧΡΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πάντα υπάρχει το ΧΡΕΟΣ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες.
Σαν Καζαντζάκης δεν ακούγεται αυτό;
Καθόλου περίεργο βέβαια , αφού πίνεις νερό από εκεί που έπινε κι αυτός.