Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

28 Οκτ. 1940

12 Αυγ. 1940
Σημειωσις Μεταξα μετα απο Ιταλικες προκλησεις στη Ροδο, βομβαρδισμο μοναδων του Ελληνικου στολου στην Κρητη 18 Ιουλ `40 , στην Ναυπακτο 31 Ιουλ. , και στον Κορινθιακο κολπο 2 Αυγ.

«Αποφασις μου εις αντιστασιν μεχρις εσχατων. Διστακτικοι εις τουτο μερικοι υπουργοι και Παπαγος .»

πηγη , Αποστολος Βακαλοπουλος , Νεωτερη Ιστορια της Ελλαδος



15 Αυγ.1940 , τορπιλλισμος “Ελλης ” στην Τηνο .

Μεταξας προς Αλ.Σακελλαριου ,αρχηγο Ναυτικου επιτελειου.
«Αρχισαν λοιπον οι επιχειρησεις .»

πηγη , Αποστολος Βακαλοπουλος , Νεωτερη Ιστορια της Ελλαδος.



15 Οκτ 1940 , Παλατσο Βενετσια.
Μουσολινι προς τους επιτελεις του

«Συγκεντρωθηκαμε εδω για να καθορισω με τις γενικες γραμμες της επιχειρησεως την οποια αποφασισα να αναλαβωμε εναντιον της Ελλαδος.
Οι σκοποι μας θα εχουν κατ`αρχην χαρακτηρα στρατιωτικο και ναυτικο.Οι στρατιωτικοι μας στοχοι συνιστανται κυριως στην κατοχη της ζωνης της Νοτιου Αλβανιας και Ιονιων νησων και στην καταληψη της Θεσσαλονικης.
Οταν θα εχωμε επιτυχει τους σκοπους αυτους , η θεση μας απεναντι στην Αγγλια θα εχει σημαντικα ενισχυθει στη Μεσογειο. Επειτα σκοπευομε να καταλαβουμε ολοκληρη την Ελλαδα , για να την καταστησουμε ανισχυρη και να εξασφαλισωμε πως σε οποιαδηποτε περισταση θα παραμεινει στη δικη μας σφαιρα επιρροης.Αφου καθορισα το προβλημα , ωρισα ως ημερομηνια για την εναρξη της δρασεως την 26 τρεχοντος , και κατα την γνωμη μου αυτο το οριο δεν θα πρεπει να μεταβληθει ουτε κατα μια ωρα.Το σχεδιο αυτο με απησχολησε επι μηνες ολοκληρους και ωριμασε σιγα σιγα πριν απο την εισοδο μας στον πολεμο , και πριν ακομη και απο την αρχη του πολεμου.Θα προσθεσω οτι απο βορραν δεν προβλεπωμεν καμμια δυσκολια .Η Γιουγκοσλαβια εχει καθε συμφερον να παραμεινει ησυχη . Αποκλειω επισης την δυνατοτητα περιπλοκων απο μερους της Τουρκιας κυριως αφ`οτου οι Γερμανοι εγκατασταθηκαν στη Ρουμανια και η δυναμη της Βουλγαριας αυξηθη. Ισως η τελευταια να λαβη μερος στο παιχνιδι μας και δεν θα παραλειψω να λαβω τα απαραιτητα μετρα για να επωφεληθω της μοναδικης ευκαιριας που παρουσιαζεται να της επιτρεψω να πραγματοποιηση τα ονειρα της σχετικα με την Μακεδονια και την εξοδο της στη θαλασσα .»


Πηγη ,
Ουινστον Τσωρτσιλ ,Δευτερος Παγκοσμιος Πολεμος , 2ος τομος ,
μεταφρ. Αντωνης Σαμαρακης.



28 Οκτ . 1940 , ωρα 3,00 πμ
Απαντηση Μεταξα στο τελεσιγραφο που του επεδωσε ο Ιταλος πρεσβευτης Em. Grazzi

«Alors , c` est la guerre » [=λοιπον εχουμε πολεμο]

πηγη Αποστολος Βακαλοπουλος , Ιστορια της Νεωτερης Ελλαδος


«Ολα τα ρευματα που αντιπολιτευονταν το καθεστως Μεταξα εξαφανιστηκαν σαν κατω απο την επιδραση μιας μαγικης ραβδου .»
Εm. Grazzi , Ιταλος πρεσβευτης.

Πηγη, Απ. Βακαλοπουλος, Ιστορια της Νεωτερης Ελλαδος



«Ας μαθουμε επιτελους να λεμε τα πραγματα με τ`ονομα τους και να μη παραποιουμε την Ιστορια μας . Ο Ελληνικος λαος στη πλειοψηφια του , αγαπησε τον Μεταξα.
[…]
Ο Μεταξας μπορει να ηταν φασιστας , βλαξ παντως δεν ηταν .
[…]
Η ορμη του ελληνικου στρατου , που μοιαζει πολυ με λαικο στρατο ετσι αποτομα που γεμισαν τα ταγματα και τα συνταγματα, ειναι τοσο μεγαλη , που σε δεκαπεντε μερες περιπου απο της εναρξεως του πολεμου , διωχνουν απ`το ελληνικο εδαφος τους Ιταλους που πιστευαν πως θα κανουν εναν περιπατο μεχρι την Αθηνα. Την 14η Νοεμβριου 1940 δεν υπαρχει ουτε μισος Ιταλος σε ελληνικο εδαφος.»

Βασιλης Ραφαηλιδης , Ιστορια [κωμικοτραγικη ] του Νεοελληνικου κρατους.


«Η αγωνια μεγαλωνει 1) με την αοριστια των δηλωσεων των Τουρκων υπουργων, οι οποιοι δεν διευκρινιζουν την σταση τους σε περιπτωση Γερμανικης εισβολης στην Ελλαδα και 2) με την προσχωρηση της Βουλγαριας [Φεβρ. 1941 ] , στο τριμερες συμφωνο Γερμανιας , Ιταλιας και Ιαπωνιας [27 Σεπτ. 1940] .»

Αποστολος Βακαλοπουλος , Νεωτερη Ιστορια της Ελλαδος



«Ο Χιτλερ θεωρουσε απαραιτητον την βοηθεια της Βουλγαριας, οχι τοσον για τα φυσικα της πλουτη , οσο για την στρατιωτικη της θεση
[…]
Ετσι λοιπον ο Χιτλερ απεκτησε εναν νεο μικρον συμμαχον εις την Νοτιο Ανατολικη Ευρωπη. Αυτος βεβαια συντελουσε παρα πολυ για να εμποδισει την Τουρκιαν να αναλαβη υποχρεωσιν να παιξει καποιον ρολον εις τα Βαλκανια , παρα το πλευρον των συμμαχων.»


J. Colvin , Φον Καναρης .


«Η Γιουγκοσλαβια πιεζεται και προσχωρει στις 25 Μαρτιου στη παραταξη του Αξονα με ανταλλαγμα τον διαμελισμο της Ελληνικης Μακεδονιας . Ευτυχως τα αισθηματα του Γιουγκοσλαβικου λαου και του στρατου αντιδρουν στην ατιμια αυτη σε βαρος των Ελληνων συμμαχων τους .
Πραγματικα την νυχτα της 26-27 Μαρτιου στρατιωτικο κινημα καλλιεργημενο και απο τον Αγγλο πρεσβευτη Campbell στο Βελιγραδι ,
ανατρεπει την κυβερνηση Τσβετκοβιτς , σχηματιζει νεα με τον στρατηγο Δουσαν Σιμοβιτς και με αντιπροσωπους απ`ολα τα κομματα καταργει την αντιβασιλεια και κυρησσει ενηλικο τον μολις δεκαοκταχρονο βασιλεα Πετρο .»

Αποστολος Βακαλοπουλος , Ιστορια της Νεωτερης Ελλαδος.


«Η επιθεσις εναντιον της Νοτιου Γιουγκοσλαβιας και της Ελλαδος ανετεθη στην 12η γερμανικη στρατια , που περιελαμβανε δεκαπεντε μεραρχιες , απο τις οποιες τεσσερις θωρακισμενες. Πεντε απο αυτες εκ των οποιων τρεις θωρακισμενες ελαβαν μερος στην προελαση προς τας Αθηνας. .»

Ουιστον Τσωρτσιλ , Δευτερος Παγκοσμιος Πολεμος.



«Στις 6 Απρ. 1941 ο Γερμανος πρεσβης πριγκηπας Ehrbach κανει την μοιραια επισκεψη στον πρωθυπουργο Αλ. Κορυζη * και του επιδιδει την διακοινωση για την κυρηξη του πολεμου, ενω την ιδια στιγμη οι Γερμανοι επιτιθενται εναντιον της Γιουγκοσλαβιας και μεσω της Βουλγαριας εναντιον της
Ελλαδας .»

Αποστολος Βακαλοπουλος , Νεωτερη Ιστορια της Ελλαδος.



* Ο Μεταξας πεθαινει την 29 Ιανουαριου 1941 και πρωθυπουργος γινεται ο Αλ. Κορυζης.


«Ο Ελληνικος στρατος της Αν Μακεδονιας ειναι τωρα απο παντου περικυκλωμενος και παραδιδει τα οπλα του.Στην αλλη μερια , στην Δυτ. Μακεδονια , οπου εχει τα ερεισματα του ο ελληνικος στρατος που μαχεται στην Αλβανια , οι Ελληνες διατασσονται να υποχωρησουν συντεταγμενα , την 12η Απρ. 1941 , για να μην εχουν την τυχη του στρατου της Αν. Μακεδονιας .Ομως , αντι για συντεταγμενη υποχωρηση , εχουμε μια πανικοβλητη ατακτη φυγη.
Σημειωστε πως στο Αλβανικο μετωπο βρισκονται και στρατιωτες των συμμαχικων δυναμεων , κυριως Αγγλοι. Που υποχωρουν πρωτοι , καλυμενοι απο τους Ελληνες , που εχουν εντολη να σωσουν πρωτα τους συμμαχους και υστερα τους εαυτους τους. Οι συμμαχοι σωζονται πραγματι και φτανουν στην Πελοποννησο . Απο κει περνουν στην Κρητη.
[…]
Δυο μερες πριν απ`την υπογραφη της ανακωχης απο τον [στρατηγο ] Τσολακογλου την 20 Απρ. 1941 ο πρωθυπουργος Αλ .Κορυζης αυτοκτονει την 18η Απριλιου »

Βασιλης Ραφαηλιδης , Ιστορια [κωμικοτραγικη ] του Νεοελληνικου κρατους.



«Η Γιουγκοσλαβια εσυνθηκολογησε στις 17 Απρ. 1941 . Η αιφνιδια καταρρευσις της Γιουγκοσλαβιας εξεμηδενισε την κυριωτερη ελπιδα των Ελληνων και εδικαιωσε ακομη μια φορα την αρχη που ακολουθουσαν οι Γερμανοι “Εναν εναν με τη σειρα του” .
[…]
Οι τρεις αυτες εβδομαδες του Απριλιου κατα την διαρκεια των οποιων οι μαχες διεξηχθησαν υπο καταστροφικες συνθηκες , υπηρξαν για τους Ελληνες η κατακλεις πεντε μηνων αγωνος εναντιον της Ιταλιας , αγωνος ο οποιος ειχε εξαντλησει σχεδον εως το εσχατο οριον τις ζωτικες δυναμεις της χωρας. Οι Ελληνες υπεστησαν επιθεση τον Οκτωβριο απο δυναμεις τουλαχιστον διπλασιες απο τις ιδικες των , κατωρθωσαν ομως στην αρχη να απωθησουν τους επιδρομεις , και επειτα να περασουν σε αντεπιθεση και να τους αναγκασουν να υποχωρησουν σε βαθος 60 χλμ. στην Αλβανια .Οι Ελληνες επολεμησαν σκληρα επανω στα βουνα στο διαστημα ενος αγριου χειμωνος , εναντιον εχθρου που διεθετε στρατευματα πολυ περισσοτερα απο τα ιδικα των και πολυ καλυτερα εξοπλισμενα. Ο Ελληνικος στρατος στα Βορειοδυτικα δεν ειχε ουτε μεταφορικα μεσα , ουτε οδικο δικτυο που θα του επετρεπε να κινηθη με ταχυτητα για να αντιμετωπιση την τελευταια στιγμη την μαζικη επιθεση των Γερμανων που εκτυπησε το πλευρον και τα μετοπισθεν του Ελληνικου στρατου.Οι Ελληνικες στρατιωτικες δυναμεις ειχαν ηδη φτασει στο ανωτατο οριο αντοχης , αφου εως τοτε ειχαν υπερασπισθει το πατριον εδαφος επι τοσον μεγαλο χρονικο διαστημα και με τοση γενναιοτητα .
[…]
Οι κατοικοι μαλιστα των Αθηνων και των αλλων σημειων επιβιβασεως [ των συμμαχικων δυναμεων που εγκατελειπαν την Ελλαδα] εφροντιζαν περισσοτερο για την ασφαλεια των στρατιωτων μας , οι οποιοι ειχαν προσπαθησει να τους σωσουν, παρα για την δικη τους τυχη.
Η Ελληνικη στρατιωτικη τιμη παρεμεινε χωρις καμμια κηλιδα »

Ουινστον Τσωρτσιλ , Δευτερος Παγκοσμιος Πολεμος , 3ος τομος.

===================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου