Σάββατο 9 Απριλίου 2022

 

Τελειώνοντας το τρίτο βιβλίο του Νταϊαμοντ Τζάρεντ , μετά από δύο του Γιουβάλ Νόα Χαράρι, βρέθηκα να ξύνω απορημένος το κεφάλι μου (σημ 1)
Αναμφίβολα μεγάλοι διανοητές αμφότεροι . Απόλαυσα το ταξίδι στην σκέψη τους . Αλλά δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να δηλώνουν, Δαρβινιστές όντες, την πίστη τους στην ανυπαρξία του Θεού . Ο Χαράρι ξεκάθαρα , ο Τζάρεντ κάπως μπουρδουκλωμένα (σημ 2) .
Αμφότεροι επικαλούνται τον Δαρβίνο , αλλά ο Δαρβίνος δεν ήταν άθεος , ήταν αγνωστικιστής ! ( σημ. 3).
Βρίσκω πολύ πιο συμβατή με την λογική τους την σκέψη του αείμνηστου Κ. Τσάτσου
«[…] Ή θα πεις : υπάρχει Θεός, ή θα πεις : “δεν ξέρω”. Άλλο τίποτα δεν μπορείς να πεις.» (σημ. 4)
 
 
Σημ. 1 .
Η παρούσα ανάρτηση ΔΕΝ έχει σκοπό να ξεκινήσει μια συζήτηση περί της ύπαρξης ή μη του Θεού. Ο καθένας πιστεύει ότι του αρέσει και περι ορέξεως ουδείς λόγος . Ούτε έχει νόημα η συζήτηση για κάτι που δεν μετριέται και δεν αποδεικνύεται (όπως λένε στην Ασία, δεν μπορείς να μιλήσεις σε ένα βάτραχο του πηγαδιού για τον Ωκεανό). Η ανάρτηση απλά εκφράζει την απορία μου για τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό ακόμη και ανθρώπων με αποδεδειγμένα ευρύ πνεύμα. Στην προκειμένη περίπτωση εμένα μου φαίνεται να λένε : επειδή πιστεύουμε πως ένα κι ένα ίσον δύο γιαυτό κάνουν τρία.
Σημ.2
Μπουρδουκλωμένα διότι δεν παρεμβάλει τίποτα ανάμεσα στην θρησκεία και την αθεϊα .
Σημ. 3
Ο ορισμός από το «Λεξικό των –ισμών» , των εκδόσεων Γνώση , Αθήνα ,2003
Αγνωστικισμός : Φιλοσοφική-γνωσιολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία η έσχατη πραγματικότητα, η ουσία της φύσης , η ύπαρξη του Θεού ή η καταγωγή του σύμπαντος είναι αλήθειες που θα παραμείνουν άγνωστες για τον άνθρωπο αφού δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα πέρα από τις δικές του πνευματικές λειτουργίες. Παρ` όλα αυτά ο αγνωστικισμός δεν αρνείται το απόλυτο. Αρνείται να δεχθεί την ύπαρξη αποδείξεων για την φυσική βάση της θρησκείας , επειδή τις θεωρεί λίγο ή πολύ πιθανές εικασίες . Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον άγγλο φυσιοδίφη Χάξλεϋ (Thomas Huxley). Άλλοι εκπρόσωποι του αγνωστικισμού είναι οι φιλόσοφοι Χιούμ (David Hume), Δαρβίνος ( Charles Darwin ) και Ράσελ (Bertrand Russell).
Σημ. 4
Κωνσταντίνος Τσάτσος , Η ζωή σε απόσταση, Πρώτος κύκλος, 7 (σελ. 18) . Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 1986
Για όποιον δεν είναι βέβαιος πως θυμάται σωστά , ναι , πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου